Att underhålla en tegelfasad

Har du en tegelfasad? Eller funderar du på att bygga nytt? Eller bor du möjligen i ett tegelhus i hyresrätt, och funderar på om fastighetsägaren verkligen har koll?

Ett vanligt misstag är att tro att tegelfasader inte behöver underhållas över huvud taget. Visst, de klarar sig kanske under lång tid utan underhåll. Trots allt är det ju ett väldigt tåligt material och, precis som Fogspecialisten skriver, är tegelfasader naturligt hydrofoba.

För att få en riktigt lång livslängd finns det dock skäl att ägna lite tid åt sin tegelfasad med jämna mellanrum. Det kräver varken särskilt mycket tid, pengar eller energi, men kan vara värt det i det långa loppet.

Så vad ska man egentligen göra? Här kommer ett par tips:

  • Titta efter fogar som behöver lagas.
  • Göra en vattenavvisande impregnering. Det här är viktigt att göra – även om fasaden ser fin ut på utsidan. När tillräckligt mycket vatten faller mot fasaden mättas till slut både stenar och fogar. I värsta fall kan det här leda till att vatten leder ned till grunden om dräneringen är otillräcklig.
  • Tvätta fasaden med jämna mellanrum.

Hur mycket underhåll som krävs beror också på var huset står. Om det står på Västkusten nära havet, finns risken att sidan mot havet drabbas av slagregn och således får en kortare livslängd. Om huset står i en skog däremot, lär träden stoppa en hel del slagregn och minska behovet av underhåll något. Oavsett är det bra att titta till skicket på stenarna och fogarna med jämna mellanrum.

Lycka till!

 

Lämna ett svar

9 − 5 =